Om Sickla

Ny stadsdel sedan 1898.

Tidigare gränser suddas ut när innerstaden växer utanför tullarna. I den utvecklingen är Sickla navet i en ny del av Stockholm som sträcker sig österut. En organiskt framvuxen stadsmiljö där människor shoppar, jobbar, bor och utbildar sig.

Sickla har en autenicitet med ett arv och en historia som avspeglar sig i de omsorgsfullt renoverade industrifastigheterna. Det skapar en unik atmosfär där gator och stråk korsar varandra, där gammalt möter nytt.

Sedan 1997 när dåvarande Ljungberggruppen förvärvade fastighetsbeståndet i Sickla av Atlas Copco, har området i snabb takt förvandlats från ett industriområde till en dynamisk stadsdel.

Sickla är en plats som växer, breddas och utvecklas. Här jobbar, lever och bor människor – det gör att platsen lever dygnet runt. Precis som det ska vara i en modern stadsdel.

Sickla har starka rötter i den svenska industrihistiorien

Under 1800-talet kom den industriella revolutionen. Många industrier flyttade ut från Stockholm till billigare och rymligare tomter utanför stadsgränsen. Vid Finnboda och Henriksberg uppstod, med början 1874, en blandad bebyggelse av fabriker och arbetarkaserner – det första industriområdet utanför stadstullarna. Runt 1900 växte två nya industriområden fram. Wallenbergföretaget AB Diesel Motorer köpte Rudolf Diesels svenska patent och startade sin fabrik i Sickla 1898. Tio år senare slog de sig samman med Nya Atlas. 1956 ändrade företaget namn till Atlas Copco och blev kvar i området fram till 1990 då företaget flyttade ut all produktion som bl.a. bestod av bergborrmaskiner, huvudkontoret blev kvar i området. I de gamla fabriksbyggnaderna ligger idag köpkvarteret, kontor, service, utbildning och kulturverksamhet. 

Lyssna på HISTORIER FRÅN SICKLA

Lyssna på Roddarmadamernas historia om hur de under 1800-talet tog festglada människor över till Sicklaön från staden i stora roddbåtar. Eller historien om hur entreprenören Pelle Rabenius startade Best of Brands. Eller lyssna på "Gruvan under Sickla" ... jo, du läste rätt, Atlas Copcos gruva från 1938 finns kvar och används fortfarande.Eller varför inte lyssna på alla nio?

Gruvan under Sickla (MP3)

Sicklas själ (MP3)

Lärande i Sickla (MP3)

Entreprenören i Sickla (MP3)

De kom till Sickla i båtar (MP3)

Marcusplatsen ligger i Sickla (MP3) 

Här finns ett kulturarv (MP3)

Glasblåserskan i Sickla (MP3)

Ung i Sickla (MP3)

SÖKER DITT FÖRETAG NYA LOKALER?

Sickla erbjuder en enkel vardag där många av de dagliga ärendena kan uträttas under lunchen eller efter arbetsdagen. I Sickla finns en av Stockholms största handelsplatser, Sickla Köpkvarter, med sina ca 150 butiker, ett 30-tal restauranger, flera träningsmöjligheter iform av SATS, Friskis & Svettis och Itrim. Mitt emot HK60 ligger dessutom Urban Deli, men både saluhall och restaurang.Fyll i en intresseanmälan så kontatktar vi dig.